Gure altxor nagusietako bat da dieta mediterraneoa. Horregatik, Gizateriaren Ondare Kultural Immaterial izendatu zuten. Ez da elikadura ulertzeko modua bakarrik; bizitzeko modua da.
Zein dira dieta mediterraneoaren gakoak?
1) Landare-produktuen kontsumo handia: frutak eta barazkiak, lekaleak, ortuariak eta fruitu lehorrak
2) Arraina eta arrautzak aste osoan kontsumitzea;
3) Haragi gorriak neurriz kontsumitzea;
4) Egunero gantz gutxiko esnekiak jatea: jogurtak, adibidez; ogia eta zerealetatik eratorritako produktuak: pasta eta arroz integralak, adibidez;
5) Oliba-olio birjina estra, gure janarien ongarri nagusi gisa, erabiltzea;
6) Edari nagusia ura da, eta ardo beltzaren kontsumo neurritsua ere biltzen du.
Dieta mediterraneoak osasunerako eskaintzen dituen onura nagusiak honako hauek dira: gantz-azido poliasegabeetan eduki handia, monoasegabeetan, 3 Omegan; bitamina antioxidatzaileetan eta zuntzean. Horiek guztiek kolesterola gutxitzen lagundu eta gure bihotza babesten dute. OMEren arabera, gaixotasun kardiobaskularrak dira mundu osoan heriotza-kausa nagusia. Gure guraso eta aiton-amonek erakutsi ziguten moduan jaten ez utzi da osasun kardiobaskular bikainaren aldeko apustua egitea.