
Apaga la set. Beu aigua
És important que els nens s’acostumin a prendre aigua. Això els permetrà estar hidratats i mantenir un pes estable, ja que quan son petits perden més quantitat d’aigua en l’organisme que els adults.
Sigues un exemple per a ell, que et vegi beure aigua i ofereix-li entre 6 i 8 gots al dia. Si els donem moltes begudes dolces, associaran la set amb aquest sabor dolç, fet que provocarà que rebutgin l’aigua i consumeixin més sucre.

APUNTA’T ALS PRODUCTES BIO
• Perquè són saludables i aporten una concentració més elevada de nutrients i vitamines. Perquè tenen nivells de qualitat màxims i conserven el gust, la textura i l’olor que els caracteritza.• Perquè no contenen substàncies químiques ni nocives per a la salut i el medi ambient.
• Perquè són sostenibles per al medi ambient i respectuosos amb la natura.
• Perquè són respectuosos amb el benestar animal.

Menjar és divertit
• Fes que participi a la cuina amb tu. Deixa que et passi els aliments que necessites o que en barregi alguns amb les mans. S’ha demostrat que mengen millor els aliments que han ajudat a preparar.
• Fes que t’acompanyi al supermercat i ensenya-li nous aliments i, si s’interessa per algun, intenta comprar-lo perquè el tasti. Al cap i a la fi ha sigut decisió seva i segur que el veurà amb bons ulls.
• Ensenya-li a parar taula i reforça la seva actitud destacant que bé que li ha quedat. Demana-li consell sobre si la taula queda més bonica amb els tovallons plegats o sense plegar. Si participa en les decisions se sentirà important en els àpats.
• No l’obliguis a menjar més quantitat de la que desitja quan es tracta d’un aliment nou. Si el forcem a menjar-ne “una culleradeta més” correm el risc que desenvolupi una actitud negativa davant d’aquest aliment i en relació amb el que és nou.

Frases de mare: llegendes urbanes
Remenant en la saviesa popular hem trobat diverses frases sobre alimentació que els nutricionistes han desmentit. Vet aquí algunes de les més comunes:
“Beu-te el suc de taronja de seguida que perdrà les vitamines!“: això només és veritat si congelem el suc o el sotmetem a temperatures de fins a 120ºC. Per tant, no cal córrer. Us podeu prendre el suc amb tranquil·litat.
“No llencessis l’aigua del iogurt, que hi ha el millor!“: és cert que en aquest líquid s’hi condensa una gran part de les proteïnes, però ni de bon tros no es pot dir que el millor del iogurt és aquí.
“No et pots banyar fins que no passin les dues hores de digestió!“: la realitat és que els talls de digestió els provoquen els canvis bruscos de temperatura. Això vol dir que si et fiques en l’aigua a poc a poc no hauries de tenir cap problema.

Cinc raons per menjar en família:
1. Menjar en família ajuda a estrènyer els llaços entre pares i fills.
2. Afavoreix la comunicació, l’aprenentatge i l’escolta dels més menuts perquè participen en les converses dels pares.
3. És el millor moment per fomentar bones maneres i bons hàbits d’alimentació.
4. Pot prevenir l’obesitat infantil.
5. Ajuda a prevenir trastorns del comportament alimentari, com ara l’anorèxia o la bulímia.

L’ou: el superaliment
Volem reivindicar els avantatges d’un gran aliment: l’ou.
Durant anys hem sentit a dir que la ingesta d’ou en la dieta diària podia comportar l’augment del colesterol per culpa del rovell d’ou. Tot i això, s’han fet diversos estudis que demostren que el que de debò fa créixer el colesterol a la sang és el balanç entre els greixos insaturats i els saturats, més que no pas la ingesta de colesterol.
L’ou: un aliment ple d’avantatges
L’ou és un aliment molt saludable amb un elevat contingut de nutrients, com ara vitamines, proteïnes i minerals. A més a més, és un ingredient bàsic en la cuina, fàcil de preparar i amb bona relació qualitat-preu. Els adults en poden consumir fins a sis a la setmana sempre que segueixin una dieta variada i un estil de vida saludable.
Per tot plegat, per a nosaltres l’ou és un superaliment!

Quan compris, tria productes frescos
Els productes frescos aporten més nutrients que les opcions congelades i enllaunades, perquè no s’hi fan servir ni additius químics ni conservants.
Un aliment fresc té més fibra i aigua que un aliment processat. Per tant, si el consumim ens saciarà més.
Els aliments frescos conserven el gust original dels aliments i contenen menys quantitat de sodi que els productes processats.


El tresor de la nostra dieta mediterrània
Un dels nostres tresors més grans és la dieta mediterrània. Deu ser per això que és patrimoni cultural immaterial de la humanitat. No és solament una manera d’entendre l’alimentació. És un estil de vida.
Quines són les claus de la dieta mediterrània?
1) Alt consum de productes vegetals: fruites i verdures, llegums, hortalisses i fruita seca.
2) Consumir peix i ous tota la setmana.
3) Consumir carn vermella amb moderació.
4) Prendre cada dia productes làctics baixos en greix, com ara els iogurts, i pa i productes derivats de cereals, com ara la pasta i l’arròs integral.
5) Fer servir oli d’oliva verge extra per amanir els plats.
6) La beguda principal és l’aigua, amb un consum moderat de vi negre.
Els beneficis per a la salut de la dieta mediterrània es basen en l’elevat contingut d’àcids grassos poliinsaturats, monoinsaturats, omega-3, vitamines antioxidants i fibra, que ajuden a reduir el colesterol i protegeixen el cor. Segons l’OMS les malalties cardiovasculars (ECV) són la principal causa de mort arreu del món. No renunciar a menjar com us van ensenyar els pares i avis és apostar per una gran salut cardiovascular

QÜESTIÓ D’EQUILIBRI
Menjar de manera equilibrada no és difícil. En la varietat no solament hi ha el gust sinó també la salut i el benestar.
És important una alimentació variada i saludable, que respecti les quantitats diàries recomanades de cada aliment que estableix la piràmide nutricional, a més d’una aportació adequada de líquids i una activitat física regular.


Deixa la sal al saler
El consum de sal és alt i es recomana no consumir-ne més de 5 g diaris per evitar malalties cardiovasculars en el futur.
No cal afegir sal al menjar i, en cas de fer-ho, és millor la sal iodada.
Si compres el menjar per als fills, revisa les etiquetes per triar el que contingui menys quantitat de sal.
